Navigatie Menu sluiten
moment geduld a.u.b.
Grote voorraad = Snel leverbaar
Eenvoudig online bestellen
Gemakkelijke transportservice

Stekkerschema's

Het kan zomaar gebeuren, bij het afkoppelen vergeet u de stekker los te maken, het gevolg is een kapotte stekker of zelfs een kapotte stekkerdoos. Het repareren van een dergelijke stekker of stekkerdoos kan erg lastig zijn. Daarom hebben wij onderstaande aansluitschema’s voor u samengesteld.

Verschillende mogelijkheden op uw aanhanger

Om de aanhangwagen van verlichting te voorzien kunnen er verschillende soorten stekkers aangesloten zijn. Voor 1996 zaten op vrijwel alle aanhangwagens een 7-polige stekker. Daarna werd echter verplicht om op nieuwe aanhangwagens een mistachterlicht te voeren, hierdoor kon er geen constante stroom meer aangesloten worden. Om die reden werden er nieuwe stekkers ontwikkeld, er werd gekozen om een 13-polige stekker te gaan voeren. De meest voorkomende zijn Multicon, Multicon West en de Jaeger 13-polige stekker, waarbij de laatste het meest wordt gebruikt.

Doordat in 2010 ook de achteruitrijverlichting een verplichting werd op aanhangers, heeft tegenwoordig iedere aanhangwagen met eigen kenteken een 13-polige stekker. Toch worden er nog steeds trekhaken gemonteerd met een 7-polige stekkeraansluiting. Hiervoor bestaan echter eenvoudige verloopstekkers om een aanhanger met 13-polige stekker aan te sluiten op een auto die beschikt over een 7-polige stekkeraansluiting. Aanhangwagens XXL West-Brabant heeft deze stekkers vrijwel altijd op voorraad liggen.

Aansluitschema’s verschillende stekkers

Zoals gezegd is het aansluiten van een stekker of een stekkerdoos op een aanhangwagen een lastige klus. Wij hopen met behulp van onderstaande stekkerschema’s duidelijk aan u uit te leggen zodat u er op een goede manier mee aan de slag kunt gaan. U kunt de aansluitschema’s gebruiken bij zowel 7-polige stekkers en stekkerdozen als bij 13-polige stekkers en stekkerdozen (Jaeger of Multicon West).

Mocht u onverhoopt problemen houden met de stekker, of bepaalde functies werken niet meer helemaal naar behoren. Kom gerust langs bij Aanhangwagens XXL West-Brabant, dan kijken wij de stekker voor u na. U kunt online een afspraak maken voor onze werkplaats. Makkelijk toch?

De 7-polige stekker aanhangwagen

De 7-polige stekker is de oudste en bevat alleen de belangrijkste functies.

Nr.: Code: Functie: Kleur:
1 L Richting links geel
2 54G Mist achterlicht blauw
3 31 Massa wit
4 R Richting rechts groen
5 58R Verlichting rechts + nummerplaat bruin
6 54 Remlichten rood
7 58L Verlichting links zwart

13-polige stekker aanhangwagen

Een 13-polige stekker is niet uitwisselbaar met de andere stekkers.

Nr.: Functie: Kleur:
1 Richting links geel
2 Mistlamp blauw
3 Massa (voor contact 1 t/m 8) wit
4 Richting rechts groen
5 Verlichting rechts bruin
6 Remlichten rood
7 Verlichting links zwart
8 Achteruitrijlampen grijs
9 Permanente stroomdraad bruin/blauw
10 Plus geschakeld via contactslot bruin/rood
11 Massa voor 10
12 Vrij
13 Massa voor 9 wit/zwart

 

Even sparren over de mogelijkheden of deze pagina delen in je netwerk?
Deel deze pagina