Werken bij Aanhangwagens XXL West-Brabant? Bekijk onze vacatures.
MENU X
Keuze uit 7.800m2 aan voorraad aanhangwagens
Veilig online betalen met IDeal en MisterCash
Kortste levertijd, 98% binnen 5 werkdagen geleverd
Aantoonbare tevreden klanten
Uitgebreide nazorg
Gemakkelijke transportservice

Wetgeving

Aan het rijden met een aanhangwagen zijn een aantal extra regels verbonden. Wij behandelen op deze pagina de meest voorkomende regels en eisen waar u volgens de wet aan moet voldoen.

Maximum snelheid

Let op dat wanneer u met een aanhanger op de snelweg rijdt, er andere maximumsnelheden gelden. Met een aanhangwagen mag u namelijk maximaal 90 kilometer per uur rijden.

Verzekeringen

Ook qua verzekeringen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Zo zijn er twee verschillende verzekeringen te onderscheiden: Schade welke wordt toegebracht aan derden (WA verzekeringen) en schade welke ontstaat aan de aanhangwagen zelf (Casco of Allrisk verzekering).

WA-verzekering

Zodra de aanhangwagen is aangekoppeld, valt deze onder de WA-verzekering van het trekkende voertuig. Als de aanhangwagen niet is aangekoppeld valt deze onder de persoonlijke WA-verzekering die is afgesloten. De WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) dekt schade die door u wordt toegebracht aan derden. Gaat u naar het buitenland, dan kan het noodzakelijk zijn om dit op uw groene kaart te laten vermelden. Vraag dit voordat u op pad gaat altijd na bij uw verzekeraar.

Casco of Allrisk verzekering

Wilt u uw aanhanger extra laten verzekeren voor bijvoorbeeld diefstal of schade, dan kunt u een Casco of Allrisk verzekering overwegen. De meeste verzekeringen bieden een dergelijke polis aan, maar hebben vaak wel een aantal extra eisen. Zo is het bij veel verzekeringen verplicht om een SCM-gecertificeerd slot te hebben om de kans op diefstal te verkleinen. Bij aankoop van uw aanhanger bij Aanhangwagens XXL West Brabant kunt u direct een dergelijk slot bijkopen. Als u uw aanhangwagen Casco laat verzekeren, bent u ook verzekerd voor schade aan uw eigen aanhanger.

Algemene eisen

Om een aanhangwagen veilig de weg op te laten gaan, zijn er een aantal eisen waar hij aan moet voldoen.

Afmetingen

Zo mag de aanhanger maximaal 4 meter hoog en 2,55 meter breed zijn (inclusief lading en uitgezonderd voor koelwagens, deze mogen maximaal 2,60 meter breed zijn). Wanneer u ‘ondeelbare ladingen’ vervoert (denk aan bijvoorbeeld een boot), bent u een uitzonderingsgeval en zit u niet aan de maximale breedte vast. De ondeelbare lading mag maximaal 3 meter breed zijn en 5 meter achter de achterste as uitsteken. Daarnaast dient u de juiste markeringen te voeren.

Laadvermogen

Wanneer een aanhanger zwaarder is dan 750 kilo, staat op het typeplaatje altijd een bruto laadvermogen vermeldt. Het bruto laadvermogen is het maximale gewicht dat de aanhangwagen en de lading samen mogen wegen. Boven de 750 kilo dient een aanhangwagen geremd te zijn. Daarnaast is een eigen kenteken verplicht en moet de aanhanger gekeurd zijn volgens het RDW rapport. Voor aanhangers boven de 750 kilo gelden ook andere regels met betrekking tot rijbewijzen.

Verlichting

Een aanhangwagen dient de volgende verlichting te hebben:

  • Richtingaanwijzers;
  • Rode achterlichten;
  • Rode remlichten;
  • Mistachterlichten;
  • Witte kentekenplaatverlichting.

Zijn bovenstaande punten niet in orde, dan kunt u hier een boete voor krijgen. Naast eerdergenoemde verplichte verlichting moet een aanhangwagen ook voorzien zijn van reflectoren aan de voor- en achterzijde en aan de zijkanten.

Voor meer informatie over technische aansluitingen met betrekking tot uw verlichting verwijzen wij u graag naar onze pagina’s over stekkerschema’s.

Overige eisen

Heeft u een aanhangwagen boven de 750 kilo met eigen reminrichting? Dan is een breekkabel, aangesloten op de rem, verplicht. De reminrichting moet goed werken. Aan een aanhanger mogen geen scherpe en uitstekende delen zitten. De banden moeten een profiel van 1,6 millimeter hebben en er mogen geen zichtbare schade of scheuren inzitten. Op één as moeten ook daadwerkelijk dezelfde soort banden zitten. Alle onderdelen dienen in goede staat te zijn. Wij adviseren om uw aanhangwagen elk jaar te laten controleren zodat u altijd veilig de weg op kunt gaan. Zeker wanneer u de aanhanger op dagelijkse basis gebruikt. U kunt meer informatie over onderhoudsbeurten lezen op onze pagina onderhoud.

Heeft u na het lezen van bovenstaande nog vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen of om langs te komen in onze showroom in Roosendaal.

Welke soorten aanhangwagens zijn er?

Wij hebben een ruim assortiment aan aanhangwagens. Wij bieden het gehele assortiment aan aanhangers tot 3500kg mtm. U vindt bij ons de klassieke bakwagens en plateauwagens, maar ook kippers, koelwagens, machinetransporters en motortrailers. Zoekt u naar een compleet specifieke aanhangwagen voor uw werk? Dan bieden wij ook speciaalbouw en maatwerk aanhangwagens, compleet gebouwd naar uw wensen.

Welke merken aanhangers heeft Aanhangwagens XXL West-Brabant?

Aanhangwagens XXL Werst-Brabant prijst zich met een ruim assortiment aan aanhangwagens. Zo bieden wij de volgende merken aanhangwagens:

Zoekt u een aanhangwagen van een ander merk? Vaak kunnen we u dan ook helpen! Neem contact op men onze verkoopmedewerkers voor de  mogelijkheden.

Met welk rijbewijs mag ik de aanhanger trekken?

De regels omtrent het trekken van een aanhangwagen zijn helaas vrij onduidelijk. Om het zo goed mogelijk uit te leggen hebben wij een complete informatiepagina op onze site. U vindt deze pagina hier.

Is het mogelijk om een aanhanger te leasen?

Bij Aanhangwagens XXL West-Brabant is het mogelijk om een aanhangwagen te leasen. U kunt de aanhangwagen dan in de door u gekozen termijnen afbetalen, na de laatste betaling is de aanhangwagen 100% uw eigendom. Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met onze verkoopmedewerkers.